KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie

beoordelen

maart20

Speciaal voor het festival de Fendert Zingt op 9 april heb ik een juryformulier gemaakt die enkel de presentatie van de koren beoordeelt.
Koren besteden steeds meer aandacht aan de presentatie van hun koor. En met resultaat. Aangezien de zang bij een jury-festival door deskundigen op het gebied van (samen)zang wordt beoordeeld, is het niet meer dan logisch dat de presentatie, regie en choreografie ook door deskundigen op dat gebied wordt beoordeeld. Door mij bijvoorbeeld! :-)

Maar wat maakt de presentatie van een koor goed? Meestal zien we het wel als het goed is, en we weten ook wel wanneer het slecht is. Je dwaalt af met je gedachtes, wordt ongedurig, of je krijgt last van jeuk en kromme tenen. Maar waar ligt dat dan aan?

Ik heb het geprobeerd uiteen te rafelen in een paar onderwerpen, waar ik op 9 april tijdens de Fendert Zingt de koren op ga beoordelen:

* De regie of choreografie: Dit is de vorm die het koor gekozen heeft, en waarin je kunt zien wat hun interpretatie van een nummer is.

* Uitstraling en expressie: Dit gaat meer over hoe je de gekozen regie invult: hoeveel expressie en uitstraling heeft het koor, en past dit bij de nummers en de gekozen regie? Doet iedereen in het koor mee?

* Contact met het publiek: Dit gaat ook over draagweidte: blijft een nummer op het podium hangen, of komt het werkelijk de zaal in?

* Verhouding tussen regie en muziek: Ondersteunt de regie de zang of staat hij de zang juist in de weg? In een ideale situatie is er nauwelijks verschil tussen de regie en de muziek, maar voedt het elkaar.

* Opbouw programma: Daar valt eigenlijk alles onder wat niet met de losse nummers te maken heeft. Naast de samenstelling van het programma, ook de overgangen tussen de nummers.

* Contact tussen koor en dirigent: Kan de dirigent het koor voldoende op eigen benen laten staan, heeft het koor de dirigent erg nodig en hoe is de balans daartussen? En natuurlijk: waar staat de dirigent?

* Kleding en attributen: Hoe ziet het plaatje eruit? Is de kleding verzorgd en past deze bij het koor en haar repertoire?

Ik ben benieuwd of ik ermee uit de voeten kan.
En de koren natuurlijk!
Of heb ik nog een onderwerp gemist?

Reacties zijn niet mogelijk.