KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie

het belangrijkste over het hoofd zien

februari27

Een mooie open workshop afgelopen maandag!
Eén van de vragen die voorlag was: hoe begin je, hoe verzin je een geschikte regie? En we kwamen erachter dat dat wat zo voor de hand ligt en zo essentieel is, toch gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.

Koren werken aan de muziek, schaven tot de noten goed zitten, de harmonieën zuiver, het ritme strak en de dynamiek spannend. En dan gaan ze zoeken naar een plaatje: hoe moet het koor vervolgens staan en hoe moeten ze bewegen?
Maar dat waar het om gaat wordt overgeslagen. Namelijk: wat wil je met dit stuk? waar gaat het over? wat moet het uitdragen? wat wil je dat het publiek ervaart? Van daaruit geef je uiteindelijk zowel de muziek als de regie vorm.

Als je deze stap overslaat, sla je de essentie over: je interpretatie. De regie is slechts een vervoermiddel. Zoals de noten vervoermiddel zijn van muziek, is je regie vervoermiddel voor de betekenis of interpretatie. Je wil iets groters voor het voetlicht brengen, noem het een boodschap, noem het een sfeer, noem het een gevoel. Je regie is de vorm waarin dat grotere over het voetlicht kan komen. Dat is waar het om gaat.

Misschien hoef je daarvoor helemaal niks extra’s te doen in je regie. Alleen te staan en de beelden van de tekst voor je te zien. Of misschien moet je een regie bedenken waarbij de energie die van het nummer moet spatten vrij kan komen en vorm kan krijgen. Dan gaat het dus niet om de regie, maar om die energie. Dáár zoek je naar, de vorm is bijzaak.

2 reacties op

“het belangrijkste over het hoofd zien”

 1. Avatar 27 februari 2013 om 17:40 Bas zegt:

  Vandaag de URL geregistreerd….!

  Zou het toeval zijn dat energie en regie qua woorden zo op elkaar lijken….?


 2. Avatar 28 februari 2013 om 13:33 Meta Stevens zegt:

  He Bas,
  en regie = energie
  tja, regie, energie, genie wat is t verschil? ;-)
  Je URL komt wel op een dood spoor uit, maar das verder niet erg, hoop ik?