KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie
ingrediënten van koorregie

het belangrijkste over het hoofd zien

februari27

Een mooie open workshop afgelopen maandag!
Eén van de vragen die voorlag was: hoe begin je, hoe verzin je een geschikte regie? En we kwamen erachter dat dat wat zo voor de hand ligt en zo essentieel is, toch gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.

Koren werken aan de muziek, schaven tot de noten goed zitten, de harmonieën zuiver, het ritme strak en de dynamiek spannend. En dan gaan ze zoeken naar een plaatje: hoe moet het koor vervolgens staan en hoe moeten ze bewegen?
Maar dat waar het om gaat wordt overgeslagen. Lees de rest van dit bericht »

niet moeilijk doen

februari9

Ik ben er de afgelopen week gewoon twee keer ingetrapt.

Woensdag was ik bij pop- en musicalkoor Purmerend. Ze wilden graag aan het eind van de avond een afgewerkte regie hebben voor Why tell me Why van Anita Meyer. En aangezien ik heel goed ben in uitprobeer-repetities en een koor graag achterlaat met een paar opties waar ze zelf uit kunnen kiezen, was ik lichtelijk nerveus in het vooruitzicht zelf (en snel) knopen te moeten doorhakken terwijl er 80 koppies verwachtingsvol mijn kant opkijken… Dus kwam ik bij de repetitie met een uitgewerkt plan voor elke stemgroep, bij elk couplet en refrein en met diverse uitwijkideeën voor het geval het niet zou werken. Lees de rest van dit bericht »

Geplaatst in ingrediënten van koorregie, zomaar wat gedachtes | Reageren uitgeschakeld

Hoe een concept vleugels krijgt

november12

Wauw.

Wat een succes!
Wat een show!
Wat was het gaaf!

Maar…. waar kwam dat nou eigenlijk vandaan? Hoe hebben we dat nou voor elkaar gebokst met z’n allen?
Lees de rest van dit bericht »

schuin staan

januari24

Fascinerend!
Ik gaf een workshop bij 4everyoung en zij zongen Fields of Gold.
De ene helft van het koor mocht kijken, terwijl de andere helft zong. Om te laten zien wat het effect van verschillende houdingen kan zijn liet ik de zangers met hun lijf en gezicht in schuine richting draaien. Op een bepaald moment in de muziek moesten ze hun hoofd richting publiek draaien en even later weer terug, in dezelfde schuine richting als hun lijf. Lees de rest van dit bericht »

focus

januari12

Maar als er géén dirigent in het spel is, bijvoorbeeld bij kleine vocal groups het geval, dan is het pas echt lastig: waar moet je naar kijken?!
Het is nu eenmaal best lastig om met z’n vijven een vijfstemmig arrangement te zingen, dus alle aandacht gaat gemakkelijk naar binnen: naar de eigen stem en het inpassen van die stem bij de andere stemmen. De blik blijft dan wat overbodig rondzwerven, gaat alle kanten op, zonder daadwerkelijk iets te zien. Lees de rest van dit bericht »

contact met het publiek

november11

Meestal begin ik een workshop met de vraag: waar willen jullie aan werken?
Best vaak wordt er dan gezegd: we willen beter contact maken met het publiek, zodat dat wat we zingen meer de zaal inkomt.

En dan kom ik er tijdens de workshop achter dat het hele koor de hele tijd de ogen strak op de dirigent gericht houdt. Tja, dan wordt het ook wel lastig! Lees de rest van dit bericht »

bakboord en stuurboord

september2

Het kan zijn dat ik de enige ben, maar ik heb bij koren altijd moeite met de termen ‘links’ en ‘rechts’. Lang geleden heb ik bij een koor al een sinterklaassurprise gehad, waarbij ik mensen een route moest laten afleggen waarbij links niet links was, maar ‘links voor het koor’ of ‘links voor het publiek’. Enfin, het eindigde in een grote botsing, maar niemand raakte gewond. Lees de rest van dit bericht »

“Bewegen gaat ten koste van het zingen”

mei30

Vandaag hoorde ik het weer. Een koorlid lichtte mij in over de wensen van het koor ten aanzien van een workshop, en ze zei:
“Onze dirigent wil niet dat we teveel bewegen, want bewegen gaat ten koste van het zingen.” Lees de rest van dit bericht »

beoordelen

maart20

Speciaal voor het festival de Fendert Zingt op 9 april heb ik een juryformulier gemaakt die enkel de presentatie van de koren beoordeelt.
Koren besteden steeds meer aandacht aan de presentatie van hun koor. En met resultaat. Aangezien de zang bij een jury-festival door deskundigen op het gebied van (samen)zang wordt beoordeeld, is het niet meer dan logisch dat de presentatie, regie en choreografie ook door deskundigen op dat gebied wordt beoordeeld. Door mij bijvoorbeeld! :-) Lees de rest van dit bericht »

Geplaatst in ingrediënten van koorregie, zomaar wat gedachtes | Reageren uitgeschakeld