KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie
inspiratie

Koorregie: handboek voor een betere podiumpresentatie

november13

Ja, het boek is uit en het is prachtig geworden!

“Met het boek Koorregie dat Meta Stevens en Marijke de Wit uitbrachten, kunnen koren hun podiumpresentatie verbeteren. Het boek voorziet in een grote behoefte van koren om hun publiek niet alleen muzikaal, maar ook visueel te boeien. Het is het eerste boek dat diep ingaat op alle aspecten van presentaties door koren. Het is een rijk boek geworden, gevoed door jarenlange ervaring in het regisseren van koren in diverse zangstijlen.

Theater
Beide auteurs hebben hun wortels in het theater. Vanuit een theatrale benadering geven ze de lezer handvatten om hun koor te regisseren, in het besef dat de zang ten allen tijde centraal staat. Marijke de Wit: ‘Een regisseur bekijkt zangers als vertolkers van een lied. Inleving staat daarin centraal. Het is belangrijk te laten zien dat je weet waarover je zingt en wat je voelt.’ In korenland wordt regie abusievelijk nog wel eens verward met pasjes doen. Regie gaat echter over versterking van de zang door een verhoogd bewustzijn op het podium, posities, expressie en nog veel meer dat terug te vinden is in het prettig leesbare en rijk geïllustreerde boek.

Website
Aan het boek is ook een website gekoppeld, want foto’s en beschrijvingen van het regiewerk zijn vanzelfsprekend niet voldoende. Op de website zijn korte instructiefilmpjes te vinden, bijvoorbeeld over de verschillende manieren om de intro van een lied te regisseren. Hiervoor werkten de auteurs samen met vocal group Pitch Control uit Den Haag, onder leiding van Merel Martens. Wijke Visker schreef speciaal voor dit project twee liedjes, die als oefenmateriaal gebruikt werden. Lezers kunnen via QR-codes in het boek direct de filmpjes downloaden. Voor lezers zonder QR-app zijn de filmpjes te vinden op www.koorregieboek.nl

Bestellen
Het boek kost 24,95 euro en kun je bestellen via E-mailadres is afgeschermd met JavaScript

Geplaatst in inspiratie | Reageren uitgeschakeld

Boek Koorregie komt eraan

januari21

Al geruime tijd zijn mijn collega Marijke de Wit en ik bezig met het schrijven van een boek over Koorregie. Het is een hele klus, maar de eindstreep is in zicht. :-)

Het is het eerste boek dat specifiek gaat over regie voor koren.
Koorregie gaat verder dan podiumpresentatie. Het gaat over hoe je ideeën kunt krijgen voor je regie, hoe je kunt werken aan de enscenering van je koor, de uitstraling van je koor en beweging in je koor kunt krijgen. Maar het gaat ook over het inpassen van koorregie in de koorrepetitie, samenwerken met het bestuur en de dirigent, hoe je kunt omgaan met weerstand van koorleden.

Het belooft een prachtig boekwerkje te worden, en we mikken erop dat het voor de zomervakantie te koop is! Hou deze website in de gaten, of mail me als je op de hoogte gehouden wil worden!

E-mailadres is afgeschermd met JavaScript

blogje bodypercussie

maart25

Leuk blogje van Lex Hakker over bodypercussie.

Bodypercussie is een muzikaal effect, dus hoort thuis in het veld van de dirigent. Maar het heeft een bijzondere impact op het beeld en de expressie van de zanger, dus ook voor regisseurs interessant om eens naar te kijken. Naast de enorme expressie werk je door bodypercussie aan lichaamsbewustzijn en ritmegevoel bij je zangers. Je kunt een act maken die op zichzelf staat, ter afwisseling van het gewone repertoire, maar je kunt het ook in nummers zelf gebruiken om wat extra peper toe te voegen.

Zie http://www.rogierijmker.eu/dirigenten/bodypercussion

en nog wat uitgebreider en met meer leuke linkjes op zijn eigen site: http://www.charlesvermeer.nl/docenten/lex-hakker/lex-column/index.html#585483a1940d36801

Grote vraag is nu, met al dat bodypercussiegeweld: hoe ga je dit in godsnaam aan je koorleden aanleren? :-)

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

het belangrijkste over het hoofd zien

februari27

Een mooie open workshop afgelopen maandag!
Eén van de vragen die voorlag was: hoe begin je, hoe verzin je een geschikte regie? En we kwamen erachter dat dat wat zo voor de hand ligt en zo essentieel is, toch gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.

Koren werken aan de muziek, schaven tot de noten goed zitten, de harmonieën zuiver, het ritme strak en de dynamiek spannend. En dan gaan ze zoeken naar een plaatje: hoe moet het koor vervolgens staan en hoe moeten ze bewegen?
Maar dat waar het om gaat wordt overgeslagen. Lees de rest van dit bericht »

optreden in lastige omstandigheden

september4

Hoe kun je jezelf voorbereiden op een optreden in lastige omstandigheden? Dat was de vraag die Culturalis mij stelde als onderwerp voor een workshop. Een aantal koren waren gevraagd om op te treden tijdens het Haags Uit Festival in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.
De omstandigheden: een grote open ruimte, een klein podium, geluidsoverlast en rondwandelend publiek met mogelijkerwijs geen of weinig aandacht voor het koor. Ja, hoe bereid je je daarop voor? Hoe kun je zorgen dat je in zo’n situatie overeind blijft? Lees de rest van dit bericht »

Geplaatst in inspiratie, podiumpresentatie | Reageren uitgeschakeld

artikel inspiratiedag

augustus22

Trots op het prachtige stuk dat Elke Jansen in de Zing schreef over de inspiratiedag Koorregie. Inhoudelijk stevig stuk met veel tips en nieuwe ideeën. En een mooie teaser voor de cursus die in oktober start. Lees hier het artikel.

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

nieuwe injectie

augustus19

In de eerste week van augustus heb ik deelgenomen aan de Vocal Pop & Jazz Days. Topdirigenten uit de lichte vocale muziek studeren met een groep van 70 behoorlijk goeie zangers in één week tijd een haffel pop en jazzarrangementen in. Wat een feest was dat! Lees de rest van dit bericht »

citaat: Mathilde Santing over de kracht van beelden

juni30

“Ik werk met mijn musici ook altijd aan wat ik ‘het motto’ noem. Je hebt als zanger de neiging om alleen te kijken naar wat de tekst zegt. Maar eigenlijk is de muziek net zo belangrijk. Een dirigent kan tegen zijn orkest zeggen: “Deze melodie speel je alsof er een heel klein beetje rook uit de schoorsteen komt”. Een andere dirigent zegt misschien: “Speel alsof er een lieveheersbeestje over een grassprietje trippelt”. Zo’n orkest maakt daar een mentale notitie van, en door dat beeld verandert de spierspanning van de musici heel licht. Die nuance, die timing, dat kun je niet vastleggen in bladmuziek.”

(Mathilde Santing, in Zing magazine nr 45)

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

de brede blik

juni29

Het is een bekend begrip inmiddels: de brede blik.
Waarbij je niet alleen voor je kijkt, maar je blik verwijdt, zodat je bijna 180 graden om je heen kunt kijken.
Daardoor heb je meer overzicht over wat de groep doet, en wat jouw rol daarin zou kunnen zijn. Simpel gezegd, dan overkomt je minder snel dat de hele groep van links naar rechts deint, terwijl jij vrolijk tegen de groep in, van rechts naar links deint.
Dit is een aardig filmpje om te illustreren wat er gebeurt als je focus te nauw is…

Geplaatst in inspiratie, zomaar wat gedachtes | Reageren uitgeschakeld

inspiratie uit de barbershop

mei27


Filmpje met inspiratie uit de barbershop:

Zo van wat mannen óók kunnen! :-)
Mooi voorbeeld van hoe je een grote groep in regie kunt zetten, door sommigen veel en anderen minder te laten doen.

Het einde is de moeite waard, dus even afkijken!

Geplaatst in inspiratie | 1 reactie »