KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie
citaten

Citaat Guus Kuijer: enthousiasme

augustus18

“Schoonheid is het resultaat van adequaat vormgegeven enthousiasme”.

(Guus Kuijer in ‘Hoe word ik gelukkig, zelfhulpboek’)

Inderdaad: veel koren zijn ontzettend enthousiast. Door het richting geven daaraan, het vormgeven ervan ontstaat schoonheid die kan ontroeren of blij maken.

Valkuil is om te weinig vorm te geven waardoor het enthousiasme het publiek niet bereikt. Of teveel vorm te geven, waardoor het enthousiasme doodslaat.
Een beetje een abstracte gedachte, maar ik vind ‘m prachtig en een mooie beschrijving van mijn werk.

Geplaatst in citaten | Reageren uitgeschakeld

blogje bodypercussie

maart25

Leuk blogje van Lex Hakker over bodypercussie.

Bodypercussie is een muzikaal effect, dus hoort thuis in het veld van de dirigent. Maar het heeft een bijzondere impact op het beeld en de expressie van de zanger, dus ook voor regisseurs interessant om eens naar te kijken. Naast de enorme expressie werk je door bodypercussie aan lichaamsbewustzijn en ritmegevoel bij je zangers. Je kunt een act maken die op zichzelf staat, ter afwisseling van het gewone repertoire, maar je kunt het ook in nummers zelf gebruiken om wat extra peper toe te voegen.

Zie http://www.rogierijmker.eu/dirigenten/bodypercussion

en nog wat uitgebreider en met meer leuke linkjes op zijn eigen site: http://www.charlesvermeer.nl/docenten/lex-hakker/lex-column/index.html#585483a1940d36801

Grote vraag is nu, met al dat bodypercussiegeweld: hoe ga je dit in godsnaam aan je koorleden aanleren? :-)

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

citaat: Petra Raspel

januari22

“What we all can learn from Anne’s (Hathaway) performance is that the purpose of any performing art is to communicate what moves us artistically, and to share this with other people. It quite frankly doesn’t matter if you can take it apart, analyse it, or do it better from a technical point of view – if it hits people were it is supposed to hit and makes them forget that it is “just a performance”, it worked.”

(Petra Raspel in haar blog skypesinging.wordpress.com)

Geplaatst in citaten | Reageren uitgeschakeld

artikel inspiratiedag

augustus22

Trots op het prachtige stuk dat Elke Jansen in de Zing schreef over de inspiratiedag Koorregie. Inhoudelijk stevig stuk met veel tips en nieuwe ideeën. En een mooie teaser voor de cursus die in oktober start. Lees hier het artikel.

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

tips from kirby shaw

augustus12

Kirby Shaw geeft tips voor zangers.
Him being mainly an arranger and a vocal coach, its actually quite opvallend dat 7 van de 11 tips gaan over presentatie:
tien tips voor zangers

NB met excuus voor mijn dunglish taalgebruik: ik ben net terug van een internationale zangweek, the Vocal Pop & Jazz Days en vind t nog wat moeilijk me in flawless nederlands uit te drukken. ;-)

Geplaatst in citaten | Reageren uitgeschakeld

citaat: Mathilde Santing over performen

juni30

“Ik zeg altijd: je moet zangers geen presentatie leren, je moet ze ‘presence’ leren. Aanwezig zijn, zoals boeddhisten spreken over het ‘hier en nu’. In je lichaam zitten. Muziek maken is ook niet aandacht krijgen, muziek is aandacht geven.”

(Mathilde Santing in Zing magazine nr 45)

Geplaatst in citaten, podiumpresentatie | Reageren uitgeschakeld

citaat: Mathilde Santing over de kracht van beelden

juni30

“Ik werk met mijn musici ook altijd aan wat ik ‘het motto’ noem. Je hebt als zanger de neiging om alleen te kijken naar wat de tekst zegt. Maar eigenlijk is de muziek net zo belangrijk. Een dirigent kan tegen zijn orkest zeggen: “Deze melodie speel je alsof er een heel klein beetje rook uit de schoorsteen komt”. Een andere dirigent zegt misschien: “Speel alsof er een lieveheersbeestje over een grassprietje trippelt”. Zo’n orkest maakt daar een mentale notitie van, en door dat beeld verandert de spierspanning van de musici heel licht. Die nuance, die timing, dat kun je niet vastleggen in bladmuziek.”

(Mathilde Santing, in Zing magazine nr 45)

Geplaatst in citaten, inspiratie | Reageren uitgeschakeld

citaat: Jens Johansen

januari12

“Ik vind het essentieel dat het koor als groep én elke afzonderlijke zanger in die groep weet wat hij zingt en waarom hij dat zingt. Dan pas kan het koor zijn gevoel op het publiek overbrengen. Wat en waarom is voor mij belangrijker dan hoe”

(Jens Johansen, muzikaal leider Vocal Line in Zing magazine nr 41)

Geplaatst in citaten | Reageren uitgeschakeld

een getwitterd citaat

juni8

Play the music, not the instrument.

Geplaatst in citaten | Reageren uitgeschakeld

Citaat: Jetse Bremer

april8

“Waarom is a capella zo moeilijk?

Omdat de stem kwetsbaar is: het is verweven met je lichaam en je emoties. Verder is intoneren (zuiver zingen) belangrijk, wat een rationeel proces is, in combinatie met je laten gaan, wat een instinctief proces is. Je totale ik wordt aangesproken.”

(Jetse Bremer over zingen in een interview met the Sing Off)

Geplaatst in citaten, zomaar wat gedachtes | Reageren uitgeschakeld