KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie

wat trekken we aan?

juni23

De koorkleding. Een heikel punt bij koren.
Klassiek zwart, zwart met een kleurtje, wit met een kleurtje, of nemen we een kleurenpallet? En wat doen we met de mannen?

Ik ben altijd erg blij als ik de kleding mag wegdelegeren aan een kledingcommissie. En zo’n commissie heeft flink wat te doorstaan.
Met name de vrouwen in een koor kunnen nogal wat noten op hun zang hebben, over wat ze wel of niet aan willen. Aan de andere kant heb je ook leden (niet alléén mannen) die het maar niet lijken te snappen: te vale shirts, te oude broek, te groot jasje. En tot slot is er de verzuchting over het geld: “jamaar ik heb die blouse vorig jaar speciaal voor het concert gekocht, en nu moeten we ineens een andere kleur!”

Een kledingcommissie moet dus tegen nogal wat individuele wensen, mitsen en maren opboksen. Daarom als eerste maar eens wat tips voor koorleden:

- Weet dat er keuzes gemaakt moeten worden. Leg je neer bij de keuze die gemaakt wordt.
- Als je een idee hebt, gaaf! Maar weet wanneer je dit nog aan kunt dragen. Als de oranje sjaaltjes eenmaal gestikt zijn, is het moment om witte stropdassen te opperen te laat. Een eigen mening is prima en mag gehoord worden, maar weet ook wanneer te stoppen en probeer het enthousiasme van anderen niet al te hard te temperen. (dus ook liever geen “ik had toch liever witte stropdassen”. Of “ik zei nog: witte stropdassen staan beter bij het achterdoek!”).
- Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hoe je je voelt op het podium. Als je je werkelijk doodongelukkig voelt in je outfit, kijk dan hoe je daar zelf, binnen de grenzen van de gekozen stijl, een draai aan kan geven waardoor je je er wel prettig bij kunt voelen. Een blouse die beter afkleedt, een broek in plaats van een rok, er zijn vaak best simpele oplossingen te vinden, zonder dat je ineens heel erg afwijkt van de rest. En overleg dit even met de commissie.

- Als er gevraagd wordt om concertkleding mee naar de repetitie te nemen, doe dit dan ook. (het lijkt zo simpel, hè)
- Doe je best om iets moois mee te nemen, en neem eventueel wat extra shirts, blousjes, of accessoires mee in de gekozen kleur, zodat minder flashy types op jouw modieuze inslag mee kunnen liften. Dit komt het beeld van het hele koor, dus ook van jou, ten goede.
- Als er kleding gecheckt gaat worden, doe dan je best te helpen deze sessies zo kort mogelijk te houden. Meestal zitten deze sessies vlak voor een uitvoering, en zit de dirigent (of regisseur) op hete kolen omdat er nog heeel veeel moet gebeuren. Sta op tijd klaar in outfit, geen overbodige vragen over details (je kan altijd later de kledingcie nog even aanschieten), blijf gefocussed, en: als een kledingstuk van je wordt afgekeurd ga dan niet uitgebreid in discussie.
- Als je speciaal kleding hebt gekocht, hou dan zo lang mogelijk het prijskaartje aan het kledingstuk, zodat je het nog kunt ruilen als het toch niet het juiste paars blijkt te zijn.
- Zorg zelf voor een mooie haarcoupe en goede make-up. Als je dat lastig vindt, geen probleem! In een gemiddeld koor lopen genoeg dames rond die het heel leuk vinden om je te helpen. Denk aan de stelregel: op het toneel moet alles groter, dus dikker in de make-up en weelderiger met het haar!

En tot slot: Heb je een strenge kledingcommissie? Prijs jezelf gelukkig! Een goede kledingcommissie durft nee te zeggen, is duidelijk en maakt scherpe keuzes: dat wel, en dat niet. Daardoor ben je én sneller klaar én heb je aan het einde een mooier resultaat. En daar wordt uiteindelijk iedereen blij van, het publiek: en dus jij ook.

Eén reactie op

“wat trekken we aan?”

  1. Avatar 21 januari 2013 om 19:54 Bianca zegt:

    Hey Meta
    Wat een leuk en Herkenbaar item;-)
    Ik het doorgestuurd naar het koor waar ik op dit moment werkzaam ben! Altijd fijn het eens van een ander te horen!
    Groetjes Bianca