KOORREGIE

blog van Meta Stevens over koorregie en podiumpresentatie

zingen met je handen

mei29

Er doet een soort misverstand de ronde dat de beste zanghouding met je armen langs je lijf is. Natuurlijk is dit de meest neutrale houding, en vele malen beter dan met je handen op je rug. Maar zeker wanneer je met passie wil zingen, een lekkere swingerd aan t zingen bent, of een verhaal over wil brengen, is t zo vreselijk onhandig!

Als we een verhaal vertellen, dan vinden we het logisch en prettig om onze handen te gebruiken om duidelijk te maken wat we bedoelen. Dan voelt het gek om ze slap langs je lijf te laten bungelen. Maar als we zingen vinden we het ineens overdreven, of gek, om onze handen te gebruiken.
Terwijl het je zo enorm kan helpen! Wanneer je in een nummer de lead hebt, en iets aan het publiek aan het vertellen bent, kunnen handen helpen om klemtonen te leggen, dynamiek en timing op een natuurlijke manier te laten verlopen. In een swingend nummer helpt het je om de swing te voelen, en jezelf in beweging te zetten. En als je met passie wilt zingen, helpen je handen om hier expressie aan te geven, extra aan te zetten.
Als je vurig zingt dat je gek van verliefdheid bent en dat wil uitschreeuwen over de daken – dan is het toch een beetje raar als je met je handen slap langs je lijf blijft staan. Dat is toch een beetje alsof je op de bus staat te wachten, met je vurige verlangen.

Dus: zing met je handen! Laten hangen kan altijd nog.

Geplaatst in podiumpresentatie
Eén reactie op

“zingen met je handen”

  1. Avatar 25 juni 2012 om 10:10 Jolanda Mulder zegt:

    Bovendien merk ik dat de klank van mijn stem verandert, intenser klinkt, wanneer ik mijn handen mee laat zingen ….